Chemarea Împărăției, munca și puterea vocațională
Dar Evanghelia Împărăției ne spune nu numai din ce am fost salvați, ci și pentru ce suntem salvați. Avem un scop, avem o chemare sacră, avem o vocație dată de Dumnezeu: să fim parteneri cu Dumnezeu în lucrarea Sa de reînnoire a tuturor lucrurilor. Nimic nu poate fi mai extraordinar decât această chemare. (Sherman, p. 133)
Acum șapte ani, noi, Jeff și Lauren, am avut multe conversații cu diverși oameni despre cum se conectează cu credința lor în timpul săptămânii, în mod specific la locul lor de muncă. N-am avut resurse pe tema aceasta și am început o căutare intensivă după resurse despre o teologie a muncii. Am vorbit cu pastorii și liderii pe care i-am cunoscut și care predau despre subiectul aceasta, iar ei ne-au dat două puncte de pornire. Prima a fost cartea lui Tim Keller “Orice faptă bună - munca ta și lucrarea lui Dumnezeu” care este tradusă la editura Gramma. Iar a doua a fost “Chemarea împărăției: Vocația ta și binele comun” scrisă de Amy Sherman. Sherman explorează semnificația versetului din Proverbe 11:10, și analizează modul în care neprihăniți ar putea să aducă bucurie orașului prin munca lor, făcând dreptate și căutând șalomul (pacea).
Amy Sherman notează că în Proverbe 11:10 există o legătură între „propășirea celui neprihănit”, pe de o parte și „pierzarea celui nelegiuit”, pe de altă parte.
„Remarcați că ambele evenimente – și propășirea neprihănitului și pierzarea nelegiuitului – produc aceeași reacție: o bucurie năvalnică. Veselia izbucnește atunci când nelegiuiții – care sunt descriși în repetate rânduri în Vechiul Testament ca înfăptuind nedreptatea și strâmbătatea – sunt doborâți și înlocuiți de țaddiqim, de cei care înfăptuiesc dreptatea.” (p. 37)
Suntem încântați să vă anunțăm că această carte, “Chemarea împărăției”, a fost tradusă și este disponibilă pentru cumpărare, printr-o colaborare dintre editura Decenu.eu și Credința la muncă. Dorința noastră este ca prin această colaborare să vedem cât mai multe cărți în limba română care tratează tema intersecției dintre credință și muncă.
Când am venit cu ideea acestui titlu înaintea lui Teofil Stanciu răspunsul lui a fost imediat, “o, this will be fun to translate.” Știam că va fi dificil de tradus conceptul de administrare vocațională în limba română, dar în aceeași măsură știam că merită efortul.
Explicând acest concept de “administrare vocațională,” Sherman scrie: “Mă refer la utilizarea intenționată și strategică a puterii noastre vocaționale – cunoștințe, platforme, rețele, poziție, influență, aptitudini și reputație – cu scopul de a prefigura Împărăția lui Dumnezeu.” (p.27)
Suntem recunoscători și apreciem cartea lui Keller, “Orice faptă bună,”. Ea ne prezintă perspectiva lui Dumnezeu asupra muncii noastre. Iar Amy Sherman, construiește pe ea, arătându-ne cum munca face parte din Missio Dei și cum ea contribuie la Împărăție și poate ajuta misiunea bisericii. Sherman ne dă multe exemple de moduri în care oamenii au folosit muncă pentru Împărăție, ne arată moduri prin care oamenii îl pot sluji pe Dumnezeu la locurile lor de muncă, dar și cum liderii bisericii pot vedea Împărăția lărgindu-se dincolo de slujbele de duminică și zidurile bisericii. Munca și biserica nu sunt în opoziție. Munca nu este un dușman. Desigur, există provocări, pericole, ispite, și perioade dificile. Dar Îl putem vedea pe Dumnezeu în muncă, în proiecte cu clienții și în produsele pe le care oferim.
Sherman scrie și despre faptul că munca este parte din mandatul cultural, iar noi avem un dar de la Dumnezeu: acela de a munci alături de El. “Trebuie să observăm că Dumnezeu nu a fost nevoit să își împartă puterea în acest fel cu primele ființe umane. El ar fi putut să-i pună pe oameni în grădină și să le spună: „Acesta este paradisul. Să nu-l distrugeți!” Dar nu a făcut așa. Dumnezeu s-a delectat atât de mult când a creat toate lucrurile, încât a vrut ca și noi, copiii Săi făcuți după chipul Său, să ne bucurăm de această muncă de a crea toată viața noastră. Fiind creați după chipul lui Dumnezeu, am primit de la El talentele și autoritatea de a le folosi. Avem putere vocațională. Și aceasta este darul lui Dumnezeu pentru noi.” (p. 211)
Ne bucurăm și abia așteptăm ca și voi să citiți această carte ca să fiți încurajați să aduceți dreptate și șalom, să aduceți bucurie în orașele voastre prin darul lui Dumnezeu.
Mulțumim echipei și colaboratorilor Decenu.eu: Cornina Maria Gherdan pentru traducerea, Mirela Ștefan pentru corectarea, Adrian Abrudan pentru tehnoredactare, Mircea Țara pentru redactare și Gabi Giulușan pentru copertă. De asemenea, le mulțumim și partenerilor noștri, tuturor care are au contribuit și susținut Asociația Credința la Muncă. Donațiile voastre au ajutat la traducerea și tipărirea acestei cărți în limba română. Și, dacă doriți să vedeți și alte resurse precum aceasta, apăsați butonul „donează” din bara de sus.
Photo by Tamas Pap on Unsplash
Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash