Proiectul cu empatie: Slujire

 
gdtography-GbiVL6t4T-o-unsplash.jpg
 

            Sunt dascăl. Și fac slujba aceasta zi de zi, de aproape douăzeci de ani, cu bucurie și drag - în majoritatea zilelor. Nu am știut dintotdeauna că aceasta este chemarea/vocația mea sau planul lui Dumnezeu pentru mine. Pur și simplu am realizat acest lucru într-o zi obișnuită, la ceva timp după ce am început să lucrez. Privind retrospectiv însă, pot identifica atât de clar modul în care toate ușile care s-au deschis sau s-au închis în fața mea, fiecare pas făcut, mii de decizii, bune și mai puțin bune, m-au dus în direcția în care trebuia să merg. Adică acolo unde dorea Dumnezeu să fiu. Iar atunci când împlinești planul pe care Îl are El pentru tine, ești cu adevărat binecuvântat, împlinit, și fericit. Iar dacă nu știi, încă, încotro trebuie să mergi și ce vrea Dumnezeu de la tine, rostește în fiecare dimineață cuvintele unei rugăciuni a lui David: “Fă-mi cunoscută calea pe care să merg […] Învață-mă cum să-Ți împlinesc voia, căci Tu ești Dumnezeul meu.” (Psalmul 143).

         Așa am ajuns aici. Așa am ajuns să interacționez, zilnic, cu sute de persoane – cele mai multe cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Este interesant? DA! Este greu? Uneori DA! Este fain? Categoric NU! Este extraordinar, nu fain! Iată câteva dintre provocările și bucuriile cu care mă confrunt, precum și lecțiile pe care le-am învățat și le învăț în fiecare zi. Da, și profesorii mai învață. Și sper să nu mă opresc vreodată.

 
shubham-sharan-Z-fq3wBVfMU-unsplash.jpg
 

         Fă din ziua de luni sărbătoare! Știu, exagerez. Ca majoritatea lumii, și mie îmi place să dorm mai mult în weekend și nu sar în sus de bucurie când alarma telefonului îmi dă deșteptarea dimineața devreme. Dar cred cu tărie că viața se trăiește în fiecare zi, nu doar în weekend și în vacanțe. Şi că suntem chemați să căutăm bucurie în ceea ce facem în fiecare zi, de luni până duminică. Zilele libere și cele de concediu sunt mult mai puține decât cele de lucru. Ce vieți triste am avea dacă am trăi cu adevărat doar în primele... Fii tu bucurie pentru colegii tăi! Întâmpină-i cu o vorbă bună, un zâmbet, şi o cană fierbinte de cafea sau ceai. Mai ales lunea dimineața!

         Contaminează-i pe cei din jur cu lucruri bune! E fain să faci asta oriunde ai lucra. Dar sunt locuri de muncă unde proasta ta dispoziție nu afectează prea multă lume. Dacă ești profesor însă, starea ta de spirit dă tonul unei ore (sau al unei întregi zile) pentru câteva sute de oameni, elevi și dascăli deopotrivă. Este un lucru extraordinar (dar și o reală provocare, uneori) să știi că poți influența sau chiar schimba ziua cuiva. Este îndeajuns să faci asta și pentru o singură persoană și e ceva.

         Ascultă! Fii curios despre ceea ce se întâmplă în viața elevilor sau a colegilor tăi. Înțelegi altfel de ce o persoană se comportă într-un anumit fel dacă știi câte ceva despre ce se întâmplă acasă sau în afara școlii. Pune întrebări, dacă e nevoie. Și arată că ești, cu adevărat, interesat. Nici nu e nevoie să ai răspunsuri. De cele mai multe ori este îndeajuns să asculți doar.

         Slujește! În cele mai practice și simple moduri posibile. Fii dispus să ții ora/orele unui coleg care lipsește, chiar dacă îți planificaseși să faci altceva în timpul respectiv. Fă curățenie în sala de clasă cu elevul rămas singur să se ocupe de asta. Întreab-o pe colega de la secretariat, care este, cel mai probabil, îngropată în hârtii în orice moment al zilei sau al anului, dacă o poţi ajuta cu ceva. Cumpără cafea! Pune un top nou de hârtie în xerox. Ocazii de a face ceva frumos şi folositor pentru cei din jur apar tot timpul, trebuie doar să fii dispus să le vezi și să acționezi.

Eliza - Profesoară

Photo by gdtography on Unsplash https://unsplash.com/photos/GbiVL6t4T-o

Photo by Shubham Sharan on Unsplash


Care sunt câteva moduri practice prin care îți poți sluji colegii de muncă săptămâna aceasta?

Credința la Muncă