Credința in izolare. Interviu cu un freelancer: programatorul Paul Meștereagă
În aceste zile dificile ne putem identifica în mod deosebit cu Israel în exil, izolați de tot ce le era familiar și drag și prețios. Ne-a fost comunicat că nu mai avem voie să facem lucruri ce erau parte din viața noastră cotidiană. Mai mult, începem să realizăm că evenimente mult așteptate nu vor mai avea loc anul acesta. În seria curentă, conștientizăm că e sănătos să identificăm sentimentele pe care le trăim în perioada aceasta și, în același timp, să recunoaștem și să declarăm că Domnul e bun întotdeauna.
Un mod în care putem declara că Domnul e bun este să continuăm chemarea de a munci cu excelență, de a fi martorii Dumnezeului viu care dorește cu ardoare să ne cunoască și să-i cunoască pe colegii noștri. Dumnezeul nostru și-a chemat poporul să îi fie credincios oriunde s-ar afla. Ieremia proclama asta în scrisorile lui către bătrânii poporului din exil:
“Aşa vorbeşte Domnul Oştirilor, Dumnezeul lui Israel, către toţi exilaţii pe care i-am dus în captivitate din Ierusalim în Babilon:
Zidiţi case şi locuiţi-le! Plantaţi grădini şi mâncaţi-le roadele! Luaţi-vă soţii şi faceţi fii şi fiice! Găsiţi soţii pentru fiii voştri şi daţi-vă fetele în căsătorie ca şi ele să poată avea fii şi fiice! Înmulţiţi-vă în locul unde sunteţi şi nu vă împuţinaţi! Căutaţi pacea pentru cetatea în care v-am dus în captivitate şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, căci de bunăstarea ei depinde şi bunăstarea voastră!”
Săptămâna aceasta, continuăm seria noastră, “Credința în izolare”, cu Paul, freelancer pasionat de tehnologie, ce lucrează ca programator. Mai specific, el ajută companiile de eCommerce construind magazine online. Face asta de vreo 6 ani, iar în ultimii 2 ani muncește de acasă.
Cum se întâmplă interacțiunile cu colegii, cu clienții?
Zilnic ținem legatura pe Slack sau Teams, de cele mai multe ori în scris. Avem și conferințe audio/video săptămânal pentru review-uri sau planning. Lucrez cu mai mulți clienți, și numărul de persoane cu care colaborez la un moment dat diferă de la caz la caz. Momentan la un client suntem o echipă de 4 programatori, toți lucrează de acasă. La un alt client sunt doar eu.
În aceste condiții cum îl vezi pe Dumnezeu la lucru în munca ta? În ce fel?
Dumnezeu mă ajută să fiu corect, să îmi fac treaba cât pot de bine și asta poate fi o mărturie. Cum interacțiunea mea cu colegii sau clienții e destul de limitată și strict profesională, pentru că nimeni nu stă să vorbească lucruri personale sau despre Dumnezeu pe chat-ul de la serviciu, modul în care lucrez poate atrage curiozitate și întrebări! De exemplu lucrând de acasă se poate ușor trisa la orele lucrate. Fiind corect aduce admirație din partea clienților. De asemenea, fiecare om din echipă având task-uri specifice și nestiind progresul lor, e ușor să neglijezi echipa nefiind la curent cu ce se confruntă (am observat că nu prea mulți cer ajutorul) și de aceea un simplu mesaj - "Cum merge treaba? Dacă pot ajuta cu ceva, nu ezita să îmi scrii!" face diferența.
Sunt moduri in care Îl vezi pe Domnul la lucru in comunitate a freelance-uri larga?
Văd un trend în care credincioșii sunt tot mai dedicați și motivați de credința lor de a face o muncă bună, și totul pentru gloria Lui.
Când ești într-un mediu înconjurat de oameni pare că este mai ușor să vorbești cu colegii despre Dumnezeu. Lucrând de acasă sau dintr-o cafenea, separat fizic de colegi, cum vezi credința aplicată la munca ta?
Într-adevăr fiind separat fizic e mult mai greu în a împărtăși credința, dar social media ne poate ajuta în astfel de relații 'virtuale'. De exemplu pe LinkedIn, niciun coleg nu se va mira că l-ai adăugat ca și contact. De asemenea, am văzut inițiate schimburi de conturi de social media pentru a ne conecta și în afara contextului de lucru. Arătând că faci o treabă bună la muncă, că ești serios, etic și corect îți dau o reputație bună, ce poate fi susținută de postările pe social media despre Dumnezeu și credința.
Au fost articole sau cărți care te-au ajutat să înțelegi ce înseamnă credința aplicată la locul de muncă?
Două cărți îmi vin acum în minte "Sending Church" de Pat Hood și "Called to Create" de Jordan Raynor.
Cum poți să fii o mărturie, să-l arăți pe Hristos, lucrând remote, de cele mai multe ori singur, în fața unui ecran ore în șir?
Cred că făcându-ți treaba excepțional, fiind punctual, corect și deschis în a ajuta colegii, fiind motivat de a aduce glorie lui Dumnezeu.
Care sunt avantajele de a lucra de acasă? Dar dezavantajele?
Pentru mine avantajul cel mai mare e flexibilitatea programului de lucru (dar cred ca asta diferă pentru fiecare în funcție de job/client), și independența față de o locatie, pot lucra de oriunde nu doar de acasă. Pe urmă, economisirea timpului de navetă. Ca și dezavantaje ar fi lipsa unei comunități reale. Și lipsa interacțiunilor directe cu oamenii cu care lucrezi.
Cum păstrezi echilibrul în munca de acasă, fără ca ea să sufere și să nu devină o „mică vacanță”. Cum faci față ispitei de a lua un prânz mai lung, de a sta mai mult întins pe canapea, etc.
Oh, lucrul de acasă implică o disciplină foarte mare! Planificarea zilei e importantă, și păstrarea unui program ajută foarte mult.
Consideri jobul tău o chemare? Dacă da, cum ai descoperit-o?
Nu consider neapărat jobul în sine o chemare, ci mai mult un mod prin care îmi pot împlini chemarea. Pentru mine personal a fost un proces îndelungat. Am avut o dorință interioară de a-mi cunoaște chemarea, proces prin care am învățat multe și prin care Dumnezeu mi-a schimbat percepția despre muncă și cum pot folosi munca mea pentru gloria Lui și binele celor din jurul meu.
În încheiere, ai o încurajare pentru cei care, la fel ca tine, lucrează remote, dar și pentru cei datorită distanțării sociale impuse lucrează acum de acasă pentru prima dată și văd în asta o adevărată provocare? Poate și câteva sfaturi pentru cei noi în câmpul muncii de acasă.
Ca încurajare, aceste timpuri pot fi benefice și puteți folosi timpul economisit pentru a petrece mai mult timp cu familia .
Câteva sfaturi practice:
Lasă-i pe ceilalți din casă să știe că e un timp în care lucrezi și să nu te deranjeze.
Fă un checklist de dimineață și propune-ți de la început ce și cât vei lucra.
Nu îți schimba rutina, pune-ți alarma la aceeași oră ca și până acum, ia micul dejun, îmbracă-te în ceva confortabil
Nu rămâne în pijamale! Te vei simți mult mai productiv.
Încearcă să ții telefonul la o parte sau blochează rețelele sociale, acasă vei fi mult mai tentat să le folosești.
Mulțumim, Paul pentru timpul acordat, cuvintele și sfaturile tale bune. Domnul să ne binecuvânteze pe toți să ne trăim cu excelență credința la locul de muncă, chiar și când muncim de acasă.
Dacă doriți să îl contactați pe Paul, îl puteti găsi pe Instagram, twitter, si pe site-ul lui.
Imagine sunt folosite cu acordul lui Paul