Credința in izolare. Interviu cu ilustratoarea Mălina Omuț

Într-o lumea afectată de COVID-19, multe lucruri s-au schimbat. Ne-am pierdut sentimentul de control, de stabilitate, de previziune, de siguranță. #stămacasă este mai ușor pentru unii decât pentru alții. Munca de acasă însă este complet diferită de cea de la birou sau de pe teren, din fabrică sau de la casă în supermarket și pentru unii dintre noi poate avea efect de destabilizare și poate afecta atât mentalul nostru, cât și sufletul nostru.

Ne confruntăm cu o situație fără precedent pentru generația noastră, o situație în care suntem obligați să ne facem munca, să ne trăim viețile și credința în izolare. Iar stabilitatea cu care eram obișnuiți, nu mai este.

În lumea aceasta, mereu în schimbare, trebuie să găsim resurse care să ne ofere trăinicie adevărată, o stabilitate care vine de la Dumnezeu și să găsim moduri noi în care să ne trăim credința la locul de muncă, chiar dacă muncim de acasă. De aceea, am vorbit cu Mălina, ilustratoare freelancer și am rugat-o să ne povestească puțin despre experiența ei și să ne dea câteva sfaturi, nouă, celor care lucrăm de acasă de puțină vreme.. 


Bună. Spune-ne câte ceva despre tine. Ce lucrezi, unde, de cât timp faci ce faci și de cât timp faci munca de acasă, remote.

Bună. Sunt Mălina și lucrez de opt ani în domeniul comunicării vizuale și de aproximativ 6 ani lucrez remote.

 
01-Malina Omut-1100px.jpg
 

Cum se întâmplă interacțiunile cu colegii, cu clienții? Online, video, la cafea, pe mail? Cum îl vezi pe Dumnezeu la lucru în munca ta?

De cele mai multe ori interacțiunile sunt online, prin e-mail și foarte rar prin telefon.  Atunci când fluxul proiectelor nu depinde exclusiv de tine, ai nevoie de credință să mergi mai departe. Cu cât sunt lucrurile mai nesigure, cu atât mă bazez mai mult pe Dumnezeu. Fiecare zi este un prilej de mulțumire pentru că sunt sănătoasă și pot face ceea ce iubesc. Consider fiecare proiect o binecuvântare, dar Dumnezeu lucrează și prin încercări. Atunci când îți este atinsă sănătatea și implicit munca, am aflat că El îngăduie furtuni pentru a mă încrede mai mult în El, pentru a se apropia mai mult de mine ca să-mi vorbească.

Când ești într-un mediu înconjurat de oameni pare că este mai ușor să vorbești cu colegii despre Dumnezeu. Lucrând de acasă sau dintr-o cafenea, separat fizic de colegi, cum vezi credința aplicată la munca ta?

Indiferent de locul unde ne desfășurăm activitatea, ca și creștini trebuie să fim o mărturie. Lucrez foarte rar în cafenele deoarece am nevoie de spațiu, mai multe materiale și echipament înafară de laptop. Atunci când lucrezi de acasă colegii de birou sunt înlocuiți într-un fel de cei cu care împarți spațiul locuinței: colegi de apartament sau familie. Personal nu reactionez foarte bine când sunt întreruptă. Cred că deseori avem reacții mai controlate și protocolare în prezența colegilor de muncă decât în familie. Dumnezeu lucrează în felul acesta la caracterul meu și la șlefuirea relațiilor.

Cum poți să fii o mărturie, să-l arăți pe Hristos, lucrând remote, de cele mai multe ori singur, în fața unui ecran pentru ore în șir?

Consider că poți fi o mărturie prin calitatea pe care o oferi prin munca ta, indiferent de locul în care lucrezi. Personal, caut să ofer mai mult decât mi se cere, dedic mai mult timp și efort, tratez cu seriozitate fiecare proiect, căutând să depășesc așteptările clienților. 

,,Orice faceți să faceți din toată inima ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” - este un verset care mi-a fost insuflat de mama încă de când eram mică. Pentru mine prima motivație din spatele fiecărui proiect, mai mult decât cea financiară, este ca la final clientul să fie mulțumit.

 
03-Malina-Omut-Bunny-sculptures-1100px.jpg
 

Care sunt avantajele de a lucra de acasă? Dar dezavantajele?

Cel mai mare avantaj este flexibilitatea zilelor de lucru, de concediu și al programului în general. Diminețile nu sunt fugărite ca atunci când lucram în agenții, ci îmi permit să am un timp de studiu biblic și rugăciune în liniște, fără să mă uit la ceas. Calitatea timpului petrecut în Cuvânt de cele mai multe ori determină calitatea zilei în curs. De asemenea, alte avantaje sunt: faptul că nu trebuie să raportez unui superior, evit timpul petrecut în trafic, economisesc banii de transport și mâncare de restaurant/fast food.

Câteva dintre dezavantaje sunt: lipsa siguranței unui venit constant, izolare, sedentarism, ștergerea liniei de demarcație dintre timp personal și muncă. De multe ori când lucrezi pe cont propriu timpul de lucru este dublu față de orele din agenție unde ai un program fix.

Cum păstrezi echilibrul în munca de acasă, fără ca ea să sufere și să nu devină o „mică vacanță”. Cum faci față ispitei de a lua un prânz mai lung, de a sta mai mult întins pe canapea, etc.

Nu cred că am ajuns la un echilibru satisfăcător până în prezent. De multe ori riscul este exact opusul - ca volumul mare de lucru să intervină în viața personală și în vacanțele deja planificate. Îmi amintesc acum de cel puțin două momente când am anulat vacanțe deja stabilite pentru a sta acasă să lucrez.

Într-adevăr munca de acasă poate să vină la pachet cu multe întreruperi și distrageri dacă nu ești disciplinat. Eu mă gândesc tot timpul la contextul joburilor anterioare din agenții, când lucram full time, și aplic aceeași structură - lucrez câteva ore dimineața, iau pauza de prânz, apoi revin la lucru. Chiar dacă iau un prânz mai lung sau încep ziua de lucru mai târziu, contabilizez totul și recuperez timpul. Mă ajută foarte mult să-mi planific ziua pe ore în fiecare dimineață. În lipsa unui program îmi este ușor să fiu distrasă sau să fac lucruri care nu sunt prioritare.

 
02-MalinaOmut-1200X950.jpg
 

Consideri jobul tău o chemare? Dacă da, cum ai descoperit-o?

Da. Toate căutările de-a lungul anilor se rezumă la interesul meu pentru artă încă din copilărie, educație, multă munca și o luptă continuă între pragmatism și pasiune.

Când eram copil căutăm să fac ce-mi place. Primul contact cu arta a fost în clasa a doua când părinții m-au transferat la liceul de artă să studiez violoncelul. După un an - doi i-am rugat să mă transfere la arte plastice. Au urmat apoi patru ani de liceu când am ales să studiez sculptura la același liceu de artă. Cu toate că îmi plăcea foarte mult sculptura, când am luat decizia de-a merge la facultate a intervenit pragmatismul. La momentul acela nu vedeam artele plastice să-mi asigure un viitor finaciar. De aici au urmat șapte ani de căutare în domenii vizuale diferite: montaj de film, fotografie, artă video, graphic design. După cinci ani de facultate, gândindu-mă că pot combina toate aceste domenii, am aplicat pentru o bursă Fulbright și am mers în S.U.A. la al doilea masterat, să studiez graphic design. După primele cursuri am realizat că nu era ceea ce mă așteptam. Atunci a fost un moment important de turnura. 

Până în acel moment am căutat o carieră care să-mi aducă beneficii financiare și siguranța unui job. Dar atunci am realizat că un domeniu de lucru care nu-mi face pe deplin placere și nu îmi aduce bucurie, nu-mi va permite să fiu suficient de bună și implicit nu voi avea performanțe, ceea ce va conduce în viitor la eșec profesional

La scurt timp am făcut transferul pe departamentul de ilustrație, iar de aici urmează o alta poveste lungă.

În încheiere ai o încurajare pentru cei care, la fel ca tine, lucrează remote, dar și pentru cei care datorită distanțării sociale impuse lucrează acum de acasă pentru prima dată și văd în asta o adevărată provocare? Poate și câteva sfaturi pentru cei noi în câmpul muncii de acasă.

Orice experiență nouă poate fi benefică dacă suntem deschiși. Pentru cei care fac asta de puțin timp - îi încurajez să-și planifice fiecare oră din zi și să-și amenajeze spațiul cât mai confortabil și atractiv. Pentru cei care lucrează remote - dacă le permite spațiul, să ia pauze cât mai dese pentru exerciții fizice sau măcar să se ridice la fiecare oră de pe scaun.


Mulțumim, Mălina pentru timpul acordat, cuvintele și sfaturile tale bune. Domnul să ne binecuvânteze pe toți să ne trăim cu excelență credința la locul de muncă, chiar și când muncim de acasă.

Dacă doriți să o contactați pe Mălina, o puteți găsi pe Facebook, Instagram, Twitter și, bineînțeles pe site-ul ei. 

Imagine sunt folosite cu acordul Malinei